Milles eventyr på Island

Min store fåredag.

Jeg skulle have været med Toni og Inga Maja ude og samle får, men der kom noget i vejen, så jeg tog med min nye chef Stéfan Birgir Stefansson i Litla Gardi ud og samle får i stedet.

Vi startede forberedelserne om fredagen med at smører madpakker og finde det rigtige tøj. Jeg fik en dejlig islandsk trøje som jeg kunne låne og nogle store støvler. De advarede mig nemlig om at det var koldt i bjergene.

Om lørdagen stod jeg op kl. 6 og fandt mit varmeste tøj og spiste så morgenmad sammen med de andre. Vi var Birgir, hans datter Nanna, to andre kvinder og så mig som skulle ride. Kl. 7 tog vi alle hestene op i trailerne og kørte hen til samlingsstedet. Jeg skulle ride på en stor grå hoppe som var ganske rolig og med en god tølt. (Birgir har kåret hende og hun fik (8,06). Da vi ankom med hestene var der bare mange mennesker, som skulle gå oppe i bjergene og samle fårene, hvor vi ikke kunne ride.

Vi tog af sted som de første og red lang ind i en af dalene. Vi startede med at ride igennem floder og åer. Nogen steder var vandet så højt at ens fødder kom under vand. Da vi kom frem til den dal som vi skulle undersøge for får, begyndte det at gå opad. Det gik bare opad. Næste lodret nogen steder.Puha. Jeg må indrømme at nogen steder lukkede jeg bare øjnene og lod hesten gøre arbejdet. Ved middagstid holdte vi pause og spiste frokost og hestene fik lov til at græsse og drikke. Ham Birgir han er bare sjov, især et sted hvor vi skulle ned og det gik lodret ned, så kigger han på mig og siger så “Camilla du går først på hesteryg” og han kunne bare se frygten i mit ansigt og jeg tænker bare, det overlever jeg aldrig. Så griner han og siger “bare for sjov”.

Men da vi så kom næsten helt ind i dalen, var der ingen får at finde, så vi matte bare vende tomhændet tilbage. Da vi så kom til begyndelsen af dalen mødtes vi med dem som gik og de havde fundet nogle får som vi så hjalp med at drive tilbage til begyndelsesstedet. Det gik fint, men det er svært at holde styr på alle fårene, for lige pludselig løber nogle af dem ud og skal man bare hurtigt være efter dem. De løber sgu hurtigt sådan nogle får!

Da vi kom tilbage var der masser af kage, kaffe og andet guf som stod klar til os. Bare dejligt når man har været ude en hel dag. Vi kom først tilbage til Birgir kl. 6 og efter at have sat hestene ud og sat sadler osv. på plads, gik jeg direkte i seng. Jeg var bare smadret.

Men det var en rigtig sjov tur, med mange grænseoverskridende ting.

Det var min store fåredag.

Mille’s Oplevelser i Litla Gardi i uge 37/07

Så skete det i dag! Jeg røg af to ungheste. Den første var “Crazy Grey” som vi kalder hende. Birgir holdt hende og da jeg var kommet op, saa lob hun bare af helvedes til og Birgir hang bare efter hende i grimen, indtil jeg røg af med et kæmpe bukkespring. Bare irriterende, men sådan er det jo når man arbejder med unge heste. Den anden gik det fint i starten med, men så skulle Birgir lige noget og jeg hoppede af og ventede, men da jeg så skulle op igen så flippede den helt ud og jeg røg af med tre store bukkespring. Bare irriterende. Men jeg har det heldigvis fint, ikke noget brækket. Puha.

Jeg tog hen til Toni og Inga Maja om søndagen. Det var bare rigtig hyggeligt. De var stadig i gang med at tage de sidste får hjem så jeg hjalp dem med det og så var vi hos nogle af deres venner og spise fårehoved. Altså ikke mig og de andre børn. Føj!
Senere tog vi hjem til Toni og Inga Maja og havde en rigtig god snak om Örn og om alt muligt andet. Jeg har aftalt at besøge dem igen om 14 dage og den første weekend i oktober skal jeg hjælpe dem med at tage hestene hjem fra bjergene. Spændende!

Jeg glemte helt at fortælle at i går prøvede jeg at ride med 2 håndheste. Den første hest var en gammel rolig hest, som vi så bandt de unge heste fast til og så red vi dem alle ud. Jeg red med håndhestene og Birgir red bagefter og drev på. Det var meget sjovt at prøve. Senere var vi oppe og hente nogle ungheste for Magni (Bigirs far) som vi så skulle drive hjem. Der var kun fem så det var en lille flok, men det er nu stadig sjovt!

Idag har jeg hjulpet Birgir med at sko nogle af unghestene. Der var både gode og dårlige heste. Men sådan er det jo engang imellem. Så har jeg prøvet et nyt indspændingssystem, hvilket var meget effektivt på de ungeheste til at få dem til bidet og give efter. Vi har bare været inde i dag da det bare har regnet i lårtykke stråler. Birgir siger at der kommer sne i morgen. Uf! Man kan allerede se sneen på toppene af bjergene. Så det skal nok komme! Øv…

For resten Birgir har sagt at han vil lære mig at køre med trailer, det er nemmere at der er flere som kan køre med trailer. Det skal nok blive sjovt.

Mille uge 39/07

I dag har jeg redet 12 heste og 5 ungheste, som skulle rides ud alene for første gang. Det gik heldigvis fint med dem alle. Så det var jo dejligt. Jeg fik også redet Örn i dag, men han var meget spændt og ville bare gerne frem, så red ham på en mark og lavede mange cirkler og prøvede at bøje ham lidt, frem og tilbage. Det hjalp og ham blev til sidst mere afslappet.

Birgir har malet i dag så jeg var alene på arbejdet. Det er nemlig vigtigt de får malet inden vinteren og det var rigtig flot vejr i dag, Men blå himmel og sol. Dejligt.

Ja, der er mange heste at holde i gang og jeg lærer mere og mere. I dag er jeg begyndt og ridetræne tølt på nogle hestene, som er klar til det. Nogen af dem er ret gode og andre er ikke. Men sådan er det jo. Ja, ham efter Kraftur har fået sadel på nu og bliver så bare longeret med sadel og bid. De andre lækre ungheste, som er kommet er på samme stadie, så jeg er ikke begyndt at ride på dem. Så har jeg set en rigtig lækker vallak efter Tristan. Kæmpe stor, tror han er 145 høj, så ligner han sin far på en prik også med bevægelserne. Birgir siger det nok er hans kommende konkurrencehest!

Örn ham er der bare gang i. Det er vildt. Longerede ham lidt i dag og han var bare med flotte bevægelser. Så arbejdede jeg lidt med ham i dobbeltlonge for at få ham ned og give efter. Det gik fint. Så det var dejligt

Jeg har i dag redet 6 af ridehestene og så har jeg trænet 7 af unghestene. Alene. Birgir hjalp mig bare op og så var jeg solo. Han skulle nemlig ud med kødet fra fårene, som de har slagtede sidste weekend. Det gik bare fint, der var kun en af unghestene som drillede lidt, men det gik. Jeg red Örn i dag. Han var rigtig fin. Jeg red ham bare inde i ridehuset og han var god i langsom tølt og i trav. Det er lidt svært at ride galop og hurtig tølt inde. Han er bare så fin. Jeg skulle lige ud og hente en pisk og så blev han bare stående, hvor jeg stillede ham! Dygtig hest.

Så har Birgir prøvet at ride på Örn. Han siger han er en god hest og at han er rigtig god for mig fordi jeg kan lære så meget af ham. Så det var jo dejligt at høre!

I dag har jeg redet på mange af de ungeheste som jeg har trænet imens Birgir var ude på andre gøremål. Jeg fik redet på to for første gang og det gik fint. Den ene var bare lidt fræk, han prøvede at bide Birgir, imens jeg sad på ham. Skøre hest! Den anden var heldigvis flink nok. Så har jeg redet på en unghest som jeg har trænet i dobbeltlonge og den var bare god og gik til bidet, så det fik jeg meget ros for. Det er jo altid dejligt.

Ellers i dag har vi samlet får ind som skulle slagtes og så har Birgir vist en hest frem og ejerne var meget tilfredse. En lækker pas hoppe!

Men det var dagens rapport og jeg er nød til at smutte skal til Akureyri og hente pizza!

I dag og i går var rigtig flotte med blå himmel og vindstille. Dejligt når man skal ride ungheste. I dag red jeg en hest som er kommet til os, der har været trænet i 2 måneder. Den var bare pisse fræk! Først ville den ikke gå frem, så prøvede den at bukke og til sidst at løbe med mig. En rigtig møghest! Så Birgir han tager den og sætter den lidt på plads. Ellers har jeg redet de sædvanlige heste og jeg har bare longeret Örn i dag. Så har vi fået endnu en hest i træning, som er helt utæmmet. Den er bare kæmpe stor og kun 3 år gammel. Jeg synes faktisk at størstedelen af hestene heroppe er større end derhjemme.

Uge 41.
I dag har været en lang dag. Jeg startede som jeg plejede kl 7.30 og er først sluttet her kl 20. Jeg har redet på 12 hestene med Örn. Først startede vi med de unge, som jeg har siddet på enkelte gange og så en som jeg aldrig har siddet på for, fordi han var meget sky og bange. Men i dag bandt vi ham fast til “den gamle hest” og så satte jeg mig op og det gik rigtig fint og fik meget ros af Birgir. Dejligt.

Jeg har hjulpet med at fange får i dag. Det var meget sjovt og svært på samme tid. På et tidspunkt da vi havde sat dem ind i en lille boks, så skulle de skilles ad og jeg skulle prøve, så jeg måtte bare tage fat i hornene og sidde på ryggen af dem. Det var meget sjovt, på et tidspunkt kunne jeg ikke styre et af fårene og det løb med mig på ryggen. Hehe. Det så meget sjovt ud for alle de andre grinede helt vildt. Men det var rigtig sjovt! Så i dag har jeg både redet på heste og får!
Örn han var meget frisk efter 2 dages pause. Så der var store flotte bevægelser, men knap så meget form. Men sådan er det jo engang imellem.

Jeg har haft en lang dag i dag. Jeg startede med at fodre som jeg plejede og så skulle der laves hegn, hvorefter der skulle trænes en masse heste. Jeg var oppe på en meget nervøs unghest som er blevet
meget bedre efter jeg har arbejdet med den, Birgir var godt tilfreds. Vi spiste frokost og bagefter tog vi nogle af unghestene og bandt fast til den gamle hest som Birgir red med og jeg var bagefter for at den unge hest var med og ikke stoppede. Det var meget sjovt at prøve og så skiftede jeg selvfølgelig hest, hver gang vi skiftede unghest så Birgir kunne se de heste jeg havde arbejdet med og om han var tilfreds. Nogle var bedre end andre!

Så har jeg adskilt hopper med føl fra Tristan på Örn. Det var vildt svært og sjovt på samme tid. Men det var bare svært for så løb føllet den ene vej og så hoppen den anden, Örn var godt svedt da vi var færdige. Men det er første gang jeg har hørt ham skrige som en hingst efter hopperne vi jagtede. Det var lidt sjovt!

I dag har jeg arbejdet med at lave hegn den første halvdel af dagen, hvorefter jeg tog en masse af unghestene som skulle rides, longeres og indspændes. Så har jeg for første gang alene redet på en af unghestene. Den søde musegrå. Hun var bare helt rolig og fornuftig. Bare dejligt!

Den hest jeg skrev om, der lige er kommet er efter Ljosvaki, den palomino hingst som Julie Christensen rider. Han er bare kæmpe stor og er nærmest leverpostej farvet. Virkelig speciel. Men den er 4 år og ikke tæmmet, hverken med grime eller berøring, Den er bare besværlig. Den stejler og bider. Men den er kæmpe stor og meget flot. Så det bliver spændende og se hvor langt vi når med den!

Det går fint med Örn. Han er bare så sod og nem. Jeg bruger ham for tiden til at drive de andre heste ud fra græs. Det synes han er sjovt. Tja det gør jeg også!

Uge 42.
I dag heroppe har bare været en rolig dag. Jeg har arbejdet med 7 af unghestene og har vasket barrieren i ridehuset så den er flot og skinnende! Ellers har vi hentet tre 1års heste som skulle hjem til Birgir. Det har været min dag. Dejlig kort! Så nu skal vi have noget lam om lidt og så skal jeg se en film og spise noget guf. En dejlig plan!

I dag har jeg arbejdet med 7 ungheste efter morgenmaden og så efter frokost skulle vi give ormekur til alle hopperne med føl som er kommet ned fra bjergene. Det var noget sjovt. De hoppede bare rundt og løb ind imellem hinanden og var ret svære at fange så Birgir bandede mange gange af dem, men det gik til sidst. Bagefter tog vi et par af unghestene ind i stalden som Birgir skal bedømme, hvorefter de dårligste bliver solgt.

Efter dette red vi hopperne og føllene op på en mark som ligger 5 km fra gården. Jeg var bare i bil og Birgir red så efter.

Så har Örn tabt en sko, så fik ikke redet ham i dag! Pisse irriterende, men håber Birgir vil sætte en ny på i morgen.

Birgir sagt at jeg godt kan komme til næste år og arbejde for dem. Der kommer nok omkring 40-50 heste, så der skal bare arbejdes. Men der kommer heldigvis også to andre piger som skal arbejde der. Birgir siger at jeg kan arbejder her til juni, hvis jeg vil! Så det er jo flot, men nu må vi se. Tager det roligt og ser tiden an.

I dag har jeg redet alle ridehestene og arbejdet med alle unghestene så jeg var godt træt.
Her i eftermiddags skulle jeg hjælpe Birgir med at tage lort fra stalden, både ko- og heste stalden. Det gør vi ved at sætte en slange ned og så op i en vogn efter traktoren. Birgir han skulle ned i gylletanken med vaders og regntøj og jeg skulle hive i et håndtag når han sagde til. og det gjorde jeg så, men han havde glemt at fortælle at der kommer lort ud når man hivet i håndtaget, så jeg blev bare smurt ind i lort. Virkeligt klamt! Men nu har jeg været i bad og lugter heldigvis ikke mere! Puh.

Birgir sætter alle hans konkurrence heste ud på enten fjeldet eller på en fold i nærheden. Jeg har besluttet at Örn han får fri engang i næste uge når de andre heste skal ud på folden. Det var det med ham for i år. Han har nok brug for en god pause inden jeg skal ride ham meget til næste år. Især hvis jeg skal ud og deltage i konkurrencer!

Det bliver bare koldt i nat, siger Birgir nok ned til omkring -10 grader frost! Puha det er sgu koldt. Så det bliver spændende og se hvordan alting er i morgen.

I dag har jeg redet 3 heste ud og det gik fint. De var alle sammen lidt frække, men jeg var bare hård. Som Birgir siger jeg skal være mere bestemt når jeg rider. Ellers har jeg taget og arbejdet med unghestene inde og det gik fint, bort set fra en. Den store røde, han er bare så stærk at han nogle gange bare trækker afsted med mig, hvis han ikke vil hvad jeg gerne vil have han skal. Det er bare irriterende! Så har jeg longeret Örn med klokker for han mangler stadig en sko og Birgir har haft travlt med at køre lort ud på marken, men han vil give ham skoen på i morgen. Det sagde han!

Ja alle konkurrence hestene bliver lukket på fold eller i fjeldet her de næste par måneder og det er nok også godt for Örn at få en lille pause.

Mille’s oplevelser uge 43 og 44

Jeg har ikke redet nogle heste i dag, men har hjulpet Magni og Birgir med at flytte nogle heste og så har jeg været til frisøren og få farvet og klippet mit hår, Det var tiltrængt!

Jeg har heller ikke fået redet Örn så meget disse sidste dage. Vi har lavet meget i stalden, som skulle ordnes for vi kunne tage hestene ind. Så det har været nogle afslappet dage, med sadelpudsning og fjernet lort. Ikke så meget spændende her.

Det med at hestene går igennem hegnet kender jeg udmærket heroppe. I dag gik en hest igennem hegnet og så løb de alle ud dvs. 15 heste, som vi så skulle fange igen. Birgir var godt tosset, men sådan er det jo engang imellem. Men det er bare pisse irriterende. En ide som Birgir gør heroppe er at først laver han hegnet og sætter han strøm til og så tager hesten som gik igennem i en grime og trækker den hen til hegnet og giver den stød og det holder dem som regel væk fra hegnet. Bare et forslag.

I dag har jeg fjernet lort i fårehuset igen, men heldigvis sammen med Birgir, så det gik hurtigt i dag. Vi har vi taget 8 nye ungheste ind, som skal være vant til saddel og bid til december, så jeg har masser af heste arbejde igen, selvom at tre af de “gamle” ungheste skal hjem her i løbet denne uge. Så det er jo fint nok, til at jeg skal hjem i december.

De heste som jeg skal i gang med er Birgirs egne heste, jeg tror der er 3 eller fire efter Tristan og en rigtig god hoppe, som jeg ikke kan huske hvem er efter ,men det bliver spændende og se. Der er også en stor sort hest med meget gode bevægelser (og dette er uden sko) det bliver spændende og se hvem Birgir bestemmer sig for at der skal blive.

De svenske piger og den finske pige må også gerne låne bilerne. Ingen problemer der! Vi kørte i en skoda stationsvogn. En rimelig ny bil. De er begge meget tilfredse med at være der hvor de er. Så det er jo fint nok, den svenske pige kommer nok ikke igen til næste år, men den finske kommer et par måneder – det bliver jo hyggeligt nok at hun stadig er her.

Jeg regner med at tage tilbage i begyndelsen af Januar, måske en uge efter nytår. Det er i hvert fald det vi har snakket om, men nu må vi se.

Jeg kan ikke kigge til Ørn hjemme fra gården, men det tager fem minutter i bil at køre derhen. Men tror bare det er bedst at give ham fred selvom jeg savner at ride på ham. Men på den anden side er der så meget sne og is nu at det godt kunne blive farligt uden mordax. Jeg tror det er fint for ham at få fri nu. Skal nok lige se ham en gang inden jeg kommer hjem.
I dag har bare været en stille og rolig dag, jeg arbejde til kl 12 og så skulle jeg hente Birgirs datter og køre hende til en musik skole og så fik jeg mulighed for at købe en flyverdragt. Jeg har købt en rigtig god en, godt nok til 2000 kr, men den er bare rigtig god. Jeg var inde i en kæmpe ridebutik med alt hvad man skal bruge til heste både smede udstyr og rideudstyr og tøj. Jeg kunne bare bruge mange flere penge der inde, men beherskede mig! Hehe.

Da jeg kom hjem skulle jeg bare fodre og så havde jeg fri resten af dagen – det var jo dejligt!

Mille uge 46

I går tog vi for første gang og bandt “Crazy Grey” fast til gamle hesten og så hoppede jeg op på nakken af hende. Jeg var godt noget spændt! Men hun lavede heldigvis kun et bukkespring og så var hun ok og rolig, det var rigtig dejligt! Jeg var oppe på den efter Kraftur for første gang og det gik også rigtig fint. Så var jeg oppe på den store røde og han var bare streng, han bukkede som en gal og jeg matte bare klemme mig fast, men blev hængende. Heldigvis. Det var Birgir meget glad for. Så red jeg på en hest som er halvbror til Black som jeg har trænet meget og han var rigtig fint og gik i holdning og til bidet, Birgir var meget tilfreds. derefter tog vi de to unghingste og longerede dem. Den lille han er bare fin og gør som man beder ham om, men den store han er bare fræk og bider og prøver hele tiden lederskabet af. Pisse irriterende! Birgir er ikke så glad for ham! Ellers tog vi de andre ungheste, af Birgirs egne og longerede dem og gav to af dem grimer på, som er meget svære at fange, selv i boksen. Men der havde Birgir et smart trick. Han tog gamle hesten Baron og satte ham ind i boksen med den unge og pressede den unge ind i væggen og støttede så Baron som var imellem Birgir og den ungehest. Det virkede så kunne man roligt give hesten grime på. Det var smart!

I dag har vi redet ud med alle de heste som jeg var på nakken af i går. Birgir red med Baron som havde unghesten bundet fast til sig og jeg sad på nakken af den unge. Vi startede med en Jarpur hoppe, som plejer at være sød og rolig, men hun startede med at lave tre store bukkespring så jeg var lige ved at falde af, men der skete ikke noget. Derefter var hun rolig og fulgte bare med. Derefter tog vi den store røde og han var også god for et par gode bukkespring, men efter dem så falder de ligesom til ro og følger bare med. Så tog vi “Crazy Grey” og hende var jeg meget nervøs for hvordan det skulle gå, men til min store overraskelse var hun meget rolig og fin. Det var jo dejligt! Derefter tog vi en hvid vallak, som er halvbror til “Crazy Grey” og han var meget nervøs da jeg skulle op, men ellers var han rolig og fin, til trods for at vi mødte biler. På vej hjem siger Birgir nu rider du resten af vejen selv, hesten har kun lært at gå frem og stoppe inde i ridehuset, så jeg tænkte bare “shit” og så red han forrest med de to andre heste og så jeg efter. Det gik heldigvis fint og han fulgte bare efter de andre. Puha. Derefter tog vi en halvsøster til “Crazy Grey” der også plejer at være meget rolig og fornuftig, men jeg havde taget min flyverdragt på fordi jeg frøs så meget efter at have redet de andre og Birgir sagde, du kan sagtes ride på dem i flyverdragt (og det var første gang) så det gjorde jeg bare. Men hun startede med 3-4 bukkespring og prøvede at løbe afsted, men hun var jo bundet, heldigvis og efter 5-10 min var hun nogenlunde rolig. De sidste 300 meter hjem slap han mig så og lod mig bare følge efter, men hun var meget vågen og bare jeg lagde bene til så løb hun frem. Meget frem! Men der skete heldigvis ikke noget! Puha. Ja Birgir griner jo bare og siger godt der er liv i hesten og så smiler han bare. Ja ja sådan er det åbenbart her på Island. Man får prøvet noget forskelligt! Puha.

Ja, jeg savner nu min guldklump. Det er lidt mærkeligt ikke at ride på ham mere, men har haft masser af lave her de sidste to dage. Vi rider som sagt ud med de unge heste som håndhest, med mig på og så i går slap han mig da jeg sad på “Crazy Grey” men det gik heldigvis fint og hun var utrolig flink. Den jarpur hoppe som jeg red på i går hun fik lige et flip til sidst og løb hjem i fuld galop. Men der skete ikke noget og hun stoppede da vi kom hjem, så ingen problemer.

I dag har jeg redet ud på mange af de ungeheste vi red i går og så har vi fjernet en masse gammel skidt, dvs. gamle rustne plader og træ og alt mulig andet. I morgen skal vi tømme et helt hus med gammelt lort, så kommer nok ikke til at ride i morgen. I dag har jeg for første gang redet på “store røde” alene efter Birgir og det gik ok, selvom han bare gerne vil frem, så havde lidt svært ved at holde ham engang imellem og så kom der biler også, så jeg var lidt nervøs engang imellem, men Birgir var rolig. Ingen problemer! Jeg overlevede. Hehe. Så har jeg her til aften redet på et par heste inde i ridehuset og er først kommet ind her kl 19.30. så jeg er godt træt.

I dag har jeg bare hjulpet med igen at fjerne gamle ting fra skuret, men vi er helt færdige nu. Det var jo dejligt! I morgen skal vi i gang med hestene igen.

Mille er tilbage på Litla Garði. Forberedelser til Landsmót og optagelsesprøve til Holar.

Mille er tilbage i Litla Gardi

Lørdag d. 1. marts skulle Mille flyve tilbage til Litla Gardi, hvor hun har arbejdet fra august 2007, på grund af en ondartet omgang kyssesyge og 3 ugers indlæggelse på hospitalet i Akureyri kom hun lidt senere hjem end planlagt og først senere tilbage. Det var oprindeligt meningen at hun skulle have været tilbage i begyndelsen af januar – men det er rigtig vigtigt ikke at starte for tidligt efter at have været så syg.

Lørdagen oprandt endelig – Mille havde glædet sig rigtig rigtig meget til at komme tilbage til familien, som hun er blevet meget knyttet til og som tog sig fantastisk godt af hende under hele hendes ophold, men ikke mindst da hun var syg.
Nå –men vi fik pakket bilen, fordi Mille havde godt nok meget gods med, Erling og jeg havde prøveløftet kufferten og den var noget tung, herudover havde hun en rygsæk og en computertaske der heller ikke var helt let. Vi landede i lufthavnen uden de store problemer og mødte Mille’s far, der også var kommet for at sende hende af sted. Alt gik fint lige indtil hendes kuffert landede på vægten i indcheckningen. 30, … kg – max tilladt vægt er 20kg – 10 kg’s overvægt til kr. 85,00.
Nå, af med kufferten igen og faderen ompakkede så kufferten på lufthavnsgulvet til Mille’s store fortrydelse. Han havde købt et net med lynlås og så gik han i gang – farven på Mille’s kinder var noget lyserød, da trusser og andre intime påklædningsgenstande blev holdt op og pakket om. Efter lidt familiedramatik mv. blev kufferten vejet ind igen 21, ..kg – Det blev accepteret og vi betalte for et par kg’s overvægt. Mille havde nu 1 kuffert på 20 kg, et net på 10 kg, en lige så tung rygsæk og computertaske. Jeg var begyndt at overveje om flyet overhovedet kunne lette når hun var steget ind.

Hun kom heldigvis godt af sted, det er lidt besværligt at flyve til Akureyri på denne tid af året, fordi der ikke går direkte fly, de starter første flyvningen til maj. Så Mille måtte til Keflavik, herfra med bus til Reykjavik og herefter en ny bus til indenrigslufthavnen i Reykavik. Så to fly og to busser.
Derefter afhentning i Akureyri lufthavn af Herdis. Vi ventede spændt på at høre at hun var kommet godt frem. Da kl. ca. 19.00 ringede hun at nu var hun blevet afhentet og de var på vej. En lang og begivenhedsrig dag godt overstået.

Jeg vil som tidligere lave ugebreve fra hende, baseret på de mails hun sender hjem til os.
Her er de første meldinger:

Her går det godt, det har været endnu en hård dag med masser af mugning og ridning. Har redet tre meget gode heste som står nede hos Magni og selvfølgelig også Örn. De var rigtig gode med utrolig meget fart. Virkelig friske.. HEhe.. Lidt sjovt. Ham Örn var der nu også meget godt krudt i. Han har en rigtig god tølt men det kniber lidt med hovedholdningen. Vil gerne løbe højt med hovedet men det kommer vel..? Ellers i dag har jeg været ude og ride med Magni, som red på sin rolige men flotte sorte hoppe. Det var lidt sjovt og faktisk rider han utrolig godt af sådan en ældre herre. Så har jeg hjulpet Birgir med at gøre nogle af hestene klar som han skal have med til konkurrence i morgen. Det er en sort hingst, Snælda og en rød meget godt gående vallak. Så det bliver jo spændende. De skulle renses og børstes i hovedet og r… Men de er utrolig flotte nu alle sammen.
Nu skal jeg bare hen og slappe af med en god film og så sove for skal jo arbejde igen i morgen.
For resten, de andre piger som også er her hedder Sonja, Barbara og Bora og Sonja er fra Holar
og er Eyjolfurs brors datter

I dag har jeg muget og redet på fire heste nede hos Magni samt selvfølgelig Örn. De var faktisk alle rigtig gode. Så det var jo dejligt. Örn er rigtig frisk nogen gange glemmer han helt at stoppe. Hehe.
Ja jeg har også muget, men bare hos Magni og så hjalp en af de andre piger mig derhjemme. Det var jo dejligt nok. Hun er rigtig flink når nu vi kommer hinanden mere ved. Det er fint og hun siger at hun godt vil hjælpe mig med at træne Örn og skrive min ansøgning til Holar. Så det er jo flot.

Birgir har været træt efter hans konkurrence, hvor det desværre ikke gik så godt, han kom ikke i nogen finale og Snælda har fået et dårligt ben (bare lidt hævet) – lidt trist. Så vi fik tidlig fri i dag, nu skal vi bare fodre kl. 6 og så er vi helt færdige..

I dag har været en spændende dag med masser af dramatiske ting. For det første faldt Birgir af den brune/musegraa hoppe, som jeg red sidst. De var blevet uenige om, hvilken vej de skulle og hoppen sprang ned i en grøft, hvorefter Birgir faldt af. Han slog sig lidt. Det var ikke godt.

For det ikke skulle være løgn så skulle vi muge ud i det gamle hestehus og der plejer han at holde traktoren tæt ved indgangen og lægge en rampe op på ladet. Så imens jeg og en af de andre piger gik og fodrede fjernede han lidt lort deroppe fra. Men da vi kom ud lå trillebøren væltet ud og rampen og vi kunne ikke se Birgir nogen steder. Shit tænkte vi bare! Men da vi kom op i huset lå han i en bunke hø med meget ondt i røven. Han havde faldet med trillebøren og landet derefter på et dørhåndtag lavet af metal. Hvor han ramte med røven. Stakkels Birgir. Det har været en hård dag for ham…

I dag har jeg redet på Herdis nye unghest og ham kommer der mere og mere tølt i og så løfter han fint i de andre gangarter. Så rider jeg på en vallak efter Orri fra Pufa han har også store flotte bevægelser og er meget fin til bidet, det er en fornøjelse at ride på ham. Så har jeg redet på en lækker sortbrun hoppe med en kæmpe flot trav og god tølt, selvom hun hopper meget i starten. Men hende er der desværre en anden pige som rider på nu øv ! Så red jeg på en musegrå hoppe, som desværre tabte sit føl og skal derfor rides i form, hun er kåret med 8.28 og er også vildt god. Er lidt irriteret over at jeg ikke længere rider dem. Men har heldigvis stadig de to andre og selvfølgelig min Örn, som fik fri i dag. Söle (den hoppe jeg red sidste år som er kåret med 8,00) kom tilbage i dag og Örn skulle straks forsvare hende. Det så vildt sjovt ud..

For Birgirs skyld tog vi de heste som vi ikke har redet ud på en løbetur. Dvs. de løb og vi var i bil efter dem. Det var meget sjovt.. Og godt for de fede af dem.

En af pigerne vil begynde at undervise mig på Örn, når vi begge har tid, men lige nu viser hun mig metoder med hensyn til håndtering af ungheste. Det er også meget spændende. Vi har lige fået to rigtig frække ungheste, som kun er vant til saddel. De prøver at trampe en ned, hvis man ikke sætter sig i respekt. Total møgheste.

2. Ugebrev 2008 fra Camilla

I dag har jeg kun redet 3 heste – ikke særlig meget. desværre. Jeg skulle hjælpe Birgir med nogle andre ting som at sætte en spånemaskine ind i det gamle hestehus. Hvilket var ret problematisk. Eller rettere det drillede meget og så skulle jeg muge ud i den gamle stald, så er bare helt smadret igen i dag. Fik desværre ikke redet Örn, da jeg var færdig var kl. halv 6 og så er det fodringstid. Så jeg må bare tage ham i morgen og i weekenden. Jeg har jeg redet en meget lækker unghest, som Sonja skal bruge til sin prøve på Holar. Den havde godt nok svært ved at trave, men den havde en rigtig flot tølt, med store bevægelser.

I dag har vi haft fint besøg af Sigurdur Mattiasson (verdensmester i 5-gang på Falki) der kom og kiggede på salgsheste her hos os, så der skulle bare gøres hovedrent og jeg redet flere heste i dag, da den ene af piger skulle til lægen. Det var oki. Jeg red på hende den musegrå hoppe som er kåret med 8.28 og den brune også rigtig gode hoppe. Jeg red Örn i ridehus og snakkede med Sonja om, hvordan man bedst får ham i form og han skal med som håndhest ud og løbe lidt og så har hun sagt at hun godt vil prøve ham i næste uge, så hun kan vide hvad hun skal undervise mig i. Super dejligt!

Jeg helt alene i denne weekend. Birgir og familien er taget hen og besøge noget familie og kommer først hjem om søndagen og Sonja er taget hjem til sine forældre og passe deres heste da de skal til London. Barbara kommer godt nok i morgen og rider, men det er da lidt mærkeligt at være alene hjemme!
Men det er nu godt med en fri weekend.

Den ene af pigerne er holdt op, så er der blevet mange flere heste til mig, det er jo godt nok. Har redet en som er efter Kraftur fra Bringu og har jeg redet en musegrå hoppe og så rider jeg også en jarpur rigtig god vallak efter Tristan. Nu rider jeg nu omkring 7-8 heste med Örn. Samtidigt med at jeg muger ud så det er lidt hårdt og går meget tidligt i seng fordi jeg er bare træt.

Jeg skriver ikke så meget i dag da dette er i min frokost pause og maden lige er kommet på bordet. Har ikke skrevet fordi jeg simpelthen så træt. Men jeg må smutte.

Det har været en lidt stille dag. Jeg har i dag redet på den tykke røde som er ved ikke at være så tyk, og så har jeg redet de to musegrå hopper og min gode sorte hoppe. Ellers har jeg longeret Tristan og den lille sorte efter Kraftur og så har jeg muget.

Jeg har ikke redet på Örn i dag da vejret har været helt forfærdeligt. Det har sneet og der har været vindstød af stormstyrke. Så har kun redet to heste ud ellers har vi bare skiftes til at være inde i ridehuset.. Derfor har jeg ikke redet Örn eller nogen af hestene hos Magni i dag.

Her går det fint. I dag har været en dejligt rolig dag indtil videre. Jeg var godt nok oppe og fodre kl 6.30 men fik så lov til at sove til kl 12, da vi jo har været til Istølt aftenen før i Akureyri. Hvilket var rigtig fedt. Jeg mødte Randi, Toni og Inga Maja. Det var bare hyggeligt, både Toni og Randis kæreste skulle konkurrere. Toni red på en rigtig lækker hoppe med kæmpe løft og Randis kæreste red en rød vallak. Men han kom ikke i finalen. Toni kom i finalen og landede på en tredje plads, hvilket vi ikke helt forstod. Synes nu han var bedst!

I dag giver jeg Örn fri og så tror jeg bare at vi skal muge lidt og så er det dagen i dag. Vi har fået lækker mad til frokost, dvs. lammekød med brune kartofler, sovs og frugtsalat. Rigtig dejlig påske mad!!

I går var en rigtig hård dag med mugning og ridning og så skulle jeg selv aftenfodre, det tager en time hvis man kun er en! Det var lidt hårdt og så fik jeg redet 8 heste. Den ene af de heste, som jeg rider på tabte selvfølgelig en sko, så den kan jeg ikke ride foreløbig. øv! (det var den musegrå som er kåret med 8,28). Jeg redet min Örn og han bliver mere og mere frisk og får mere og mere kondi. Han har stadig sit hovedproblem, men vi arbejder på sagen. Jeg regner med at når jeg får min løn vil jeg købe et nyt bid og hovedtøj til ham. Det er meget rart at have sit eget ,da der kun er et som passer til ham, men er lidt gammelt. Så ved godt hvad pengene skal bruges til.. Hehe..

Jeg har jeg hjulpet med at klippe får, eller dvs jeg var der bare og holdte fåret! Men det gik rigtig hurtigt og var meget sjovt at prøve! Ellers sker der ikke så meget heroppe lige nu, men jeg må hellere komme tilbage til arbejdet.

Det med billederne må vente lidt for Örn står stadig hos Magni og det er lidt svært at få en til at tage billederne.

3. ugebrev.

Så er endnu en dag gået med hårdt arbejde og MEGET rengøring, da Sonja skulle have sin prøve med unghestene i dag. Så mig og Barbara startede med at ride de heste ud, som vi rider fra Birgir, imens Sonja vaskede og børstede sine heste så de var helt klar til dommerne kom og en af dem var den nye A-instruktør Porarinn (Toti), der red på Kraftur og en anden jeg ikke lige kender som kom. Jeg talte endda lidt med ham om Kraftur og Holar, så det var meget sjovt..
Herefter red jeg og Barbara heste hos Magni, imens Sonja havde prøve og den første jeg red var Örn og han var bare meget fokuseret på at komme først så han drillede lidt i dag, men Barbara sagde at han havde en flot trav, det var jo fint nok. I tølt var vi bagud og hun red på den gode musegrå hoppe og hun er rigtig hurtig i tølten. Men jeg prøvede at få ham i form, hvilket han ikke var tilfreds med, han ville bare frem! Men så red vi om kap i galop og der kom han godt hen over jorden – Hehe

Ellers har jeg redet den store Japur efter Tristan, som jeg også red lidt på sidste år. Han løfter bare kæmpe stort og har meget vilje samtidig med at han er lidt fræk. Men Sonja skal snart op til en anden prøve og der skal hun have fem nye heste ind og de fem, som hun har brugt i prøven de skal et andet sted hen. Jeg havde ellers håbet på at jeg kunne få Örn op, så jeg kunne træne ham mere i dobbelt longe og sådan noget..

Så har vi hentet Sirkus (Nannas hest) hjem til gården i dag. Nanna skal til at begynde med ham for hun skal nok starte nogle konkurrencer med ham så det bliver jo spændende.. Han er efter Kraftur og løfter meget pænt.

I dag har jeg bare haft en lidt dum dag. Jeg har bare muget og kun redet på Örn. Det eneste lyspunkt i dag er at Örn var skide god med den nye stang, han var rigtig fint til bidet og han hørte meget efter hvad jeg sagde til ham. Det var jo dejligt og jeg skal bare ringe på torsdag og melde mig til konkurrencen i weekenden – spændende.. Glæder mig rigtig meget til det..

Ellers har det som sagt været en dårlig dag med bare meget mugning alene.. ÖV!!!
I går havde jeg bare muget og redet på Örn. Men til gengæld var Birgir med ude og se mig ride Örn og give mig gode tricks og han sagde at han havde en god skridt, galop og flot tølt nar han er varmet lidt op først.. Det var jo dejligt at høre. Så har jeg vasket han konkurrencehest Glymir, sådan med vandslange og shampoo osv. Det var meget sjovt at prøve.. Ellers havde jeg ikke lavet så meget i går.

I dag indtil videre har jeg muget hos Magni og hos hingstene og så har jeg redet på de to musegrå hopper. (ikke hende der er karet med 8,28) Det gik fint med den ene, men den anden var bare streng, for hun er ikke blevet redet de sidste par dage, så hun var godt fræk og prøvede at ryste tøjlerne ud af hånden på mig og så måtte jeg lige blive lidt vredt så gik det nogenlunde derefter… skal jeg efter middagspausen ride på hestene hos Magni og så muge lidt mere. Jeg tror jeg vil prøve at have Örn med som håndhest til bilen så han kan komme ud og løbe en lang tur. Det vil han have godt af.. Men nu må vi se¨

Jeg må nok indrømme at jeg var lidt skuffet efter i lørdags (da Mille og Nanna landede på konkurrencebanen var det – 8 gr. og banen var fuldkommen dækket af sne, der måtte en bulldozer til at rydde et spor de kunne ride i, underlaget var glat og knoldet, men selvfølgelig ens for alle ! Mille var den første i hendes
klasse og noget nervøs, det skal lige siges at det hun startede i var 4.1, – hende der aldrig har startet andet
end lette klasser i Danmark – der findes ikke lette klasser på Island, men igen er det selvfølgelig ens for alle. Örn gloede meget på al ting, hoppede meget i arbejds- og fri tølt, men var god i de tre andre gangarter – og Nanna Lind vandt den ene klasse hun startedei og blev nr. 2 i den anden !!!) det er der jo ikke noget og gøre ved. Men hva skal af sted igen til maj.

Er det ikke typisk så red jeg Örn i dag, som for resten er blevet flyttet tilbage til Magni igen og der var han rigtig god i tølten og hoppede og rullede slet ikke.. Bare irriterende!!

I dag har jeg som altid muget og så har jeg redet på den lille sorte efter Kraftur (ham som jeg også red sidste år) og han er ved at blive rigtig frisk og med fin tølt – rigtig fedt. Så har jeg siddet på tre ungheste som vi bandt fast til Baron, som Birgir red med. Den første var en lille brun hoppe, som var rigtig flink og bare fulgte med uden problemer. Så red jeg en grå hoppe (som står sammen med den lille brune) og hun var bare strid! Hun bukkede og løb frem og tilbage i snorene og hev meget i Baron og så lagde Baron al sin vægt ind imod hende, hvilket vil sige at jeg fik mast mit ben! Av..

Men de to skal heldigvis hjem på fredag og de to musegrå hopper, som jeg har redet det sidste stykke tid skal også hjem i denne uge så håber der kan bliver plads til Örn.

Káriin er også taget hjem. Så red jeg for resten også en lille hoppe efter Tristan. Hun var bare flink!

Hvis der er nogle der er interesserede i et par dejlige ungheste af Birgir/Magni’s avl har han følgende til salg. Her er hestene navnene og hvis du vil se mere kan du gå ind under World Fengur.
Jeg kunne ikke sende billederne med. Ved ikke helt hvorfor? Men de kan sendes på dvd??

Fjölnir frá Litla-Garði IS2007165653
Far: Kjarni frá Árgerði
Mor: Tvístjarna frá Árgerði
Pris: 100.000 is

Rökkva frá Árgerði IS2007265650
Far: Tristan frá Litla-Garði
Mor: Komma frá Árgerði
Pris: 500.000

Diljá frá Litla-Garði IS2007265651
Far: Kjarni frá Árgerði
Mor: Gyðja frá Teigi
Pris: 250.000 is

Hvis man køber den Diljá og Fjölnir sammen får man dem til speciel pris.

I kan bare maile/sms’se til mig så skal jeg nok tale med Birgir.
Det var alt for denne gang

4. ugebrev.

Her går det godt, jeg rider for tiden bare på 4-5 heste, da hingstene og hopperne snart skal til kåring og konkurrencer. Jeg rider selvfølgelig på min Örn og de to ungheste, den ene er den lille jarpur hoppe som jeg røg af og fik bare en hudafskrabning og blåt mærke af, (hun var nu bedre i dag) så rider jeg på en lille hoppe efter Tristan, som er meget flink inde, men når hun kommer ud prøver hun altid at gå sine egne veje. Så rider jeg på den brune efter Kraftur, som jeg også tilred sidste år, han har nu pause da han er med et kæmpe sår og er halt. Öv! Ellers longerer jeg meget i en dobbeltlonge og det har rigtig god effekt på mange af hestene.

I denne måned får vi travlt, Sonja skal til sin afsluttende prøve, der er konkurrence i Akureyri den 10 og den 17 og der er Nannas konfirmation den 11 og nogle af hingstene skal til kåring sidst i måneden. Så det bliver lidt hektisk. Men hva, det gør jo tingene mere spændende.

Jeg har sendt min ansøgning til Holar og jeg kan blive indkaldt til prøve fra 25 maj til 25 juni og jeg får svar først i juli. Så igen det bliver rigtig spændende..

Men nu er jeg nødt til at smutte min frokost venter.

18.6.08

I denne uge har vi været ude og træne med de heste, som Birgir havde overvejet at tage med til landsmot. Det var hingsten Kiljan, hoppen Remsa og Magnis hoppe Petla. Birgir red og jeg optog ham så på video og om aftenen så vi det på fjernsynet og så han kunne se hvordan de gik, og nu tænker han over hvem han vil tage med ud over Snælda og Tristan (som Mette rider for tiden og muligvis skal have med til landsmot).

Ellers har vi taget 1 års plage hjem og lærer dem og blive longeret og at være bundet. Det er nu rigtige gode ungheste i år siger Birgir. Så det bliver spændende. Der en hoppe efter Tristan, en hoppe efter Glymir (fra Arg.), Kjarni (fra Arg.) og så nogle andre som er efter nogle af Birgir og Magnis bedste hopper. De løfter flot af så unge heste, så det bliver spændende og se hvor gode de bliver.

Ellers har vi redet de samme heste som vi plejer. Dvs. nu hvor Barbara arbejder hos Magni i de næste uger har jeg fået en eller to heste mere at ride.. Den ene er den grå hingst efter Tristan som vi har haft i en måned og han var helt utæmmet, så rider ham bare inde og lære at stoppe og styre. Den anden en jarpur hoppe som “bare” skal lære tølte hurtigere og komme i holdning.

Torsdag ringede de fra Holar og sagde jeg skal til optagelsesprøve den 26 juni, kl 10. Så det bliver meget spændende. Jeg øver meget for tiden! med at ride uden bøjler og kunne komme i sadlen uden at bruge stigbøjlerne og ride slalom uden stigbøjler osv. Det bliver rigtig spændende..

Fredag brugte vi på først at arbejde med unghestene og derefter male vinduer. Så det var en dejlig rolig dag.

Det var det for denne gang.

Her kommer en lang email om udtagelsen til Landsmot

Som i nok ved har Birgir og Nanna Lind trænet længe til udtagelsen til Landsmot. Nanna rider Stilkni og Birgir rider Snælda, Silvatur, Glymir (ikke fra Arg.) og så red Ausdis (Herdis’s søsters datter) Von fra Arg. og Sparkur (en af hendes træningsheste). Von i 5 gang og Sparkur i 4 gang. Nanna red 4 gang og Birgir red 4 gang pa Glymir og 5 gang på Snælda og Silvatur. Mette Manseth har haft Tristan i en måned og skulle vise ham i 5 gang.

Det gik ikke så godt for Nanna, men hun kom alligevel med i finalen og med til udtagelsen til Landsmot så det var jo flot! Det gik desværre ikke godt for Birgir, da Glymir hoppede meget og var meget spændt og med Snælda gik det heller ikke godt da hun gik i kryds galop og ville ikke høre hvad Birgir sagde. Så det var ærgerligt ! Med Silvatur gik det heller ikke super hun ville ikke i pas og var meget spændt også så hverken hun eller Snælda kom i finalen eller med til Landsmot. Birgir var meget trist og trak sig fra pas med Blakkur. Ausdis kom i finalen med Von og Sparkur super det var flot..

Det gik heller ikke godt med Tristan og Mette. Da Mette kom ind på banen og havde redet 50 meter fandt hun ud af at han havde tabt en sko og matte derfor trække sig.. Saa han kommer heller ikke med Landsmot. Desværre !

Alt dette skete om lørdagen.

Men om aftenen fik Birgir at vide at der var en som havde trukket sig fra 4 gang og så kom han i finalen med Glymir. Saa det var jo dejligt!!

Om søndagen var det finaledag og selve udtagelsen til Landsmot.
Nanna red i finalen og kom på en 3 plads, men da hun er den eneste fra deres klub (Funi) kommer hun automatisk med til Landsmot.
Ausdis red Von i 4 gang og kom på en 4 plads og med Sparkur kom hun på en 3 plads. Det var flot.. Da Birgir skulle ride Glymir i finalen gik han en fantastisk tølt og som den eneste fik han 9 for den. Han kunne dog kun trave en lang side og det var ikke alle dommerne som så det men “for satan” det var en flot trav!!! Puha det var lidt synd han ikke kunne trave noget mere. Han kom på en 4 plads.

Så humøret var lidt bedre om søndagen. Og om aftenen snakkede Audis og Birgir om at hun ville trække Von så Birgir kunne komme med Snælda i stedet. Det handler åbenbart noget om at hvert stutteri må have 10 heste med, så der er en chance for at Snælda kommer med til Landsmot. Det hjalp endnu mere på humøret hos Birgir.

Jeg hjalp en af dommerne med at skrive karaktererne ned. Det var meget sjovt at prøve og så sad jeg lige ved banen inde i en dejligt varm bil, imens det var pisse koldt udenfor og som ekstra bonus fik jeg god mad ligesom dommerne og gratis drikkevarer – lækkert.

Det var det for denne gang og udtagelsen til Landsmot..

Her er lidt til bladet vedr. min prøve på Holar. Svaret må selvfølgelig vente til jeg har fået brevet.

Så kom dagen hvor jeg skulle til prøve paa Holar.. Jeg var meget spændt og nervøs i dagene optil til prøven. Jeg har trænet som en gal med at komme i sadlen uden stigbøjler og ride uden stigbøjler osv.

Jeg vågnede kl. 6.30, den 26 og gjorde mig klar. Fandt mine ridesko og ridehjelm og mit fine ridetøj frem. Så kørte jeg kl 7 og var på skolen kl 9 og havde en time til at se mig omkring og få mine nerver ned. Kl 10 mødtes jeg med en islandsk dreng, som også skulle til prøve. Vi var kun to til prøven.

Da vi kom snakkede vi først med Isolfson Lindal (ridelærer) omkring helbred og hvor længe man havde redet osv.. Derefter fik vi udelt en hest. Jeg fik Pyrill en ældre skolehest som bare gjorde alt hvad man sagde. Ham den anden han fik en lidt stresset skolehest så der var lidt mere fokus på ham med at få hesten til at slappe af.

Men jeg synes nu prøven var “anderledes” end jeg havde hørt. Vi startede med at komme i sadlen uden (selvfølgelig) at sætte numsen ned inden den anden fod var i stigbøjlen. Vi red vi for løse tøjler rundt i skridt, trav og tølt. Så hoppede vi af og skulle så komme i sadlen uden stigbøjler fra begge sider og jeg kom op begge gange (jeg har nu også trænet i lang tid ) red vi rundt uden stigbøjler i trav og tølt og i galop på volte. Vi red også i slalom om kegler og det gik fint. Vi skiftede heste og jeg så red den stresset hoppe meget på volte for at få hende til at slappe af og så til sidst i slalom og til sidst skulle vi løbe om kap – frem og tilbage i ridehuset og på vejen skulle vi springe over en spring. Jeg havde ikke en chance imod ham drengen, da han var næsten to meter og med lange, lange ben. Men jeg gjorde det så godt som jeg kunne. Nu glæder jeg mig bare til at få brevet i løbet af et par dage med besked om jeg er kommet ind eller ikke.

Glæder mig til at vide besked så jeg kan slappe af på Landsmot. Skal afsted på torsdag. Glæder mig.

02.07 – Ingen brev har bare ventet og ventet, så jeg ringede selv til Holar og det var næsten ikke til at holde ud mens de checkede med computeren, men endelig fik jeg at vide at JA – jeg var kommet Ind – Jeg råbte bare i telefonen og Herdis kom løbende og så stod vi bare og grinede og råbte og
de har sikkert troet på Holar at vi var skrupskøre !
Det viste sig at de havde sendt brevet til Danmark – så mor fik det det 3.07.08.

Tager af sted til Landsmot torsdag med Herdis, Sindri, Magni og Herdis søsterdatter Ausdis og hendes kærste – det bliver en lang køretur på ca. 6 timer – men vi glæder os alle sammen.
Skal nok skrive om mine oplevelser der og kommer formentlig hjem på ferie omkring den 11.07.08 – men det kommer an på hvad der er af fly.

Maj-brev fra Mille

4. Ugebrev fra Mille

Tja hvad har jeg lavet. Jeg har redet min hest Örn selvfølgelig som er ved at bliver bedre og bedre, men mangler stadig lidt i tølten. Det skal nok komme.. Så rider jeg på den lille Jarpur hoppe som smed mig af og hun er bare fræk og hjemme selv! I dag prøvede hun at sparke ud efter Barbara og Sonjas heste, imens vi red og hun prøvede også at sparke efter hunden (Timon). Så man skal bare være bestem overfor hende. Møghest. Glæder mig til at hun tager hjem! Så rider jeg på en lille hoppe efter Tristan som skulle have være taget hjem i sidste uge, men ejeren er ikke kommet og hentet hende. Hmm.. Hende rider jeg bare lidt på så hun ikke får for meget pause. Så har jeg redet lidt på en af Magnis hopper som hedder Perla. Hende rider jeg tit når jeg skal ride med håndhest. Så har jeg prøvet en enkelt gang at ride på Söle (hende jeg også red på sidste år) og eller longerer jeg meget.

For tiden kigger vi meget til fårene da det er nu de er ved at få lam, så tror vi nu har omkring 10 lam, der løber rundt ude på marken. De er nu utrolig søde.!

I går var jeg ude og kører traktor da græsfoldene skulle harves. Det var meget sjovt at prøve, men styretøjet var meget gammelt så der skulle hives godt i rette når man skule dreje. Så har bare haft ondt i fingrene i dag – Øv – men hvad – Det er jo sjovt at prøve noget andet engang imellem..

Så har vi holdt Nannas konfirmation som man holder på nogenlunde samme måde som i Danmark bare ikke med så mange taler, men med godt sange i stedet. Det var kanon flot og hun så også flot i ud. Det var en rigtig god dag.

Så er jeg tilbage igen på nettet. Dejligt.

I dag har jeg redet på Örn, Tristansdottiren, den lille jarour hoppe og så har jeg redet på den store vindot som også var her sidste år. Så har jeg selvfølgelig muget. Her til aften har jeg prøvet at fange to hopper og sætte den ene til Tristan, som han bedækkede imens han var i snor. Så hentede vi en to ar gammel hingst som skulle bedække en af Magnis hopper. Den sortbrogede som lige har fået fol. Det var meget sjovt for han var rå. Det tog lidt tid at hente ham og efter bedækningen skulle han ind i traileren og så køres til Magni. Det tog meget tid og få ham ind i traileren for han stejlede helt vildt. Spændende. Men ind kom han. Det var noget nyt. Den nye dreng komme på onsdag. Så må vi se hvor meget han skal gøre. Det er jeg lidt spændt på. Men jeg vil smutte i seng. Skal jo arbejde i morgen.

Ja jeg blev også lidt overrasket over at man brugte en så ung hingst men man vurderer den åbenbart under afstamningen og håber på det bedste. Går også nogle gange og tænker på hvor gode Örns afkom er ? Det kunne være lidt sjovt, hvis de var gode. Tristan håndbedækker fordi han skal til Landsmot.

I dag har jeg bare været mig selv, da Nanna og Sindri skulle til konkurrence (et bornemot) og det gik ikke som Nanna havde håbet, hun kom på en tredje plads i firgang og tølt. Hun var ikke helt tilfreds. Sindri var bare med og det synes han var sjovt..

Jeg har bare muget og redet de sædvanlige og så ellers passet får og se to lam blive født. Her til aften har jeg hjulpet Birgir med at “hive” et lam ud af fåret. Det var første gang så det sad meget fast. Puha !
Men lammet har det fint. Men jeg vil smutte i seng.

Her er lidt fra hvad jeg har lavet i dag:

Vi startede selvfølgelig med at fodre heste, køer og får. Derefter tog vi op i fjeldet og hentede en hoppe som skulle til hingst et andet sted, som Sonjas far kom og hentede og kørte derhen. Derefter red jeg på den lille jarpur hoppe (som er pisse fræk) og det var hun også i dag. Da jeg var på vej ned imod vejen stoppede hun op og jeg prøvede først med at hæve stemmen at få hende frem og derefter satte jeg pisken i hende og da jeg gjorde det bukkede hun, men jeg faldt ikke af! Jeg landede ude på halsen og krydsede så benene under halsen for ikke at falde af. Det var til alles (dvs. Nanna, Birgir og Sonja) store fornøjelse og de grinede helt vildt og det gjorde jeg også. Men resten af turen var hun fin.

Vi har bedækket hopper både med Tristan og den to år gamle hingst igen i dag. Så har jeg vist en hoppe frem (Tristansdottiren) som jeg har redet på i snart 3 måneder. Det var første gang jeg skulle ride hende ud alene og første gang uden at longere hende først. Men det gik nu rigtig fint, selvom hun kiggede meget på tingene. Da jeg kom tilbage til ejeren, som var kommet for at se hende og tage hende med hjem, sagde han at jeg havde gjort et fantastisk job med at få hende let på tøjlen og med fine og adskilte gangarter. Han spurgte mig derefter hvornår jeg stoppede hos Birgir, så jeg kunne komme og arbejde for ham. Hehe

Men sagde pænt at jeg havde tænkt mig at søge ind på Holar, men han sagde at hvis jeg ikke kom ind så var jeg velkommen. Dejligt. Birgir sagde efter ejeren var kørt at det var en flot fremvisning. Så det var jo dejligt.

Ellers har jeg ikke lavet så meget andet end at ride Örn, sætte heste ud på græs og muge.
Nu har jeg tænkt mig at gå i seng og få en dejlig lang nattesøvn.

Mandag var jeg sammen med Magni i byen og hos dyrlægen med Söle og Silvatur. Söle havde være mærkelig halt i tølten og ikke i traven, så synes birgir at det ville være godt at få taget nogle røntgen-
billeder af hende for at se om hun var med spat.. Men det var hun heldigvis ikke!! Silvatur hade været hævet på senerne, på forbene i meget langt tid selvom Birgir ikke havde redet hende, men hun fik noget medicin til at tage hævelsen og noget kølele,r som man sætter på hver dag i en uges tid.. Ellers havde jeg redet Örnen og han var som sædvanlig meget frisk!

Tirsdag red jeg den store unghest Gladur alene inde i ridehuset og det gik heldigvis fint, nu er han bare ved at lære at forstå bidet. Men kan kun stoppe med “one way stop”. Så skal nok ride ham ud i næste uge. Jeg red også den lille japur hoppe og hun bliver bedre og bedre til ikke at bukke med een, men nu stopper hun bare en gang imellem. Lidt irriterende!

Onsdag var en dramatisk dag. Det startede med at jeg mugede og red de to ungheste og hjalp med at sætte noget hegn op. Men efter frokost skulle Barbara ride den musegrå hoppe (som jeg red lidt på sidste år) og da hun kom ned til vejen ville hoppen ikke længere og hun begyndte at stejle helt vildt og da Barbara lod sig glide af sadlen landede hoppen ovenpå hende. Så vi skyndte os (dvs mig og Birgir) at ride hen og se hvad der var sket med hende. Hun slap heldigvis billigt med lidt hudafskrabninger på maven – og hun havde sikkerhedsvest på – Godt!

Torsdag red jeg på et par stykker af de heste som Barbara red da hun selvfølgelig var hjemme og sunde sig dagen efter. Så red jeg også dem som jeg normalt rider på. Ellers gik dagen med at forberede hestene som skulle til kåring i denne weekend. De skulle i bad og børstes osv. Så kørte Birgir med dem om aftenen.

Fredag var bare en stille og rolig dag med lidt ridning (dvs. 4 heste) og ellers bare oprydning og hygge.

Lørdag var jeg alene hjemme da familien skulle med og se Birgir ride til kåringen og Barbara havde fri i weekenden. Så jeg sov længe og tog mig god tid med Örn og muge så lidt og satte de forskellige heste ind og ud. Birgir siger at med de heste som jeg rider på er det ikke smart at jeg rider på dem nar der ikke er noget hjemme. Ellers har jeg bare hygget mig med guf om aftenen og bare slappet af. Desuden regnede det hele dagen) Birgir og familien kom hjem om aftenen. Det var gået oki med Snælda, den røde hoppe, men ved hingsten Viaglum, sagde Birgir at dommerne var meget hårde så han fik en ikke så god dom, selvom Birgir synes han gik rigtig godt. Lidt øv.

Søndag har været en stille dag men også dramatisk. For det første da jeg skulle fodre kalvene (tyre) stod de alle sammen udenfor deres bokse og kiggede på mig. De er bare store så jeg skyndte mig at lukke døren til deres stald og vente på Birgir stod op. Han sover nemlig længe om søndagen. Så da Birgir kom ud skulle vi så sætte de rigtig tyre sammen (dvs efter størrelse) i de rigtige bokse. Det tog noget tid og jeg må nok indrømme at jeg var en smule bange for de helt store af dem. Puha.

Ellers har vi haft hestene ude i dag og jeg har bare redet min Örn i dag. Han var nu rigtig god. Men nu kommer det dramatiske! Da vi skulle sætte hestene ind kom der en bil og Timon (hunden) blev kørt over. Til at starte med så det bare ud som om at det var poten som var kommet under dækket, men efter noget tid så vi at hans ene øje begyndte at blive helt rødt og pupillen forsvandt. Birgir er nu taget med ham til dyrlægen og vi andre må så bare vente og horer hvad der kommer til at ske med ham – Stakkels Timon!

(Fik en sms fra Mille senere der sagde at det ikke var så slemt – Timon har fået noget medicin og han
skulle være frisk i løbet af et par dage).

Mille tilbage på Island, skal starte på Holar

Mille til Gædingakeppni i Einarsstödum

Tilbage på Island igen!

Jeg kom tilbage til Island fredag d. 8 august og jeg skulle starte stævne på Örn om lørdagen. Det glædede jeg mig utroligt meget til, for har jo ikke set ham i en måned. Jeg skulle starte gædingakeppni. hvilket jeg kun har prøvet en gang før i Danmark, så var lidt spændt på hvordan det skulle gå. Jeg prøvede ham lige en gang på banen dagen for, dvs fredag nat, så han lige kunne se tingene og være tryg ved banen. Det tog han fint. Så om lørdagen skulle jeg ride kl 11 i ungmennaflokk og jeg kom i på en 6. plads og dermed i finalen. Der kommer nemlig 8 med i finalen. (var ret stolt) Det gik også godt for de andre som var med dvs. Nanna, Birgir, Ausdis, Ulli (den dreng som også arbejder her nu). Vi kom alle i en finale og Birgir kom både i firgang og femgang – det var jo flot..

Om søndagen skulle der rides finaler. Jeg red min finale ca kl 15 og kom på en 5 plads. Var godt stolt og jeg fandt så ud af de (fra 1-4 plads) var alle fra Holar og med gode heste. Så ijeg var igen super tilfreds. Hvis du har lyst kan man gå ind på hjemmesiden www.lettir.is og kigge under noget der hedder Mynd (Billeder – Einarst.) der kan man se billeder og resultater. Meget sjovt.

Ellers her tilbage på gården rider jeg på en masse ungheste, som er blevet startet meget let dvs. kan sidde fast på Baron og så rides ud med ham. Det er det vi gør i øjeblikket. Ellers holder jeg jo Örn igang og træner ham mere ned med hovedet. Det tager jo lidt tid men han er heldigvis blevet bedre. Nu skal jeg jo ogsa snart begynde på Holar hvilket jeg glæder mig meget til – Rigtig meget!!

Vi har også et par ungheste, der er til salg så hvis der er nogen som kender nogen. (Må jo lige gøre noget reklame). Der er 2 efter Kraftur fra Bringu og to efter Tristan og andre rigtig gode med godt sind og flotte bevægelser.

Men det var det for denne gang.

Sidste dage i Litla-Garði

Der ved at være sommerfugle i maven… Nu begynder skolen om KUN 2 dage. Puha det bliver spændende og glæder mig helt vildt til at begynde! Så nu far Örn fri i 2 måneder da jeg ikke skal bruge ham på skolen før til januar.

Her i de snart tre uger jeg har været hos Birgir har jeg arbejdet med en masse ungheste som skulle rides ud for første gang. Det er nu gået rigtig godt og de fleste af dem er rigtige rolige og fornuftige så det er dejligt at træningen går nemt. Men ud over dem har vi et par stykker som skal trænes op til kåring eller bare gøres bedre gangartsmæssigt. Den ene vi har, er en grå hoppe som er karet med 8.23 for bygning, men er ikke kåret gangartsmæssigt. Så Birgir træner hende op til dette. Men hun er meget speciel, dvs. hun bliver nemt bange, når hun gør det løber hun frem i fuld galop (og jeg mener i fuld galop!) og er meget svær at stoppe! Jeg har prøvet hende engang, hvor hun løb af helvede til og jeg måtte bare hænge fast til hun selv begyndte at slappe af igen – Ikke sjovt! Birgir er begyndt at ride hende i stedet. Hertil aften skete der noget forfærdeligt. Birgir skulle ride på denne grå hoppe og først havde han redet hende inde (der er hun fin) og så ville han ride ud og tale med mig (som var ved at rykke hegnet så hestene kunne fa mere græs) og 10 meter fra mig begyndte hun at løbe frem i fuld galop og bukke på samme tid så Birgir røg af. Han rejste sig ikke op bagefter – jeg løb bare hen til ham og spurgte om han var ok. Han rejste sig lidt op og sagde at hans arm gjorde ondt og da vi kiggede kunne vi tydeligt se at den var brækket, hånden sad ligesom skævt på armen! Puha stakkels Birgir. Sa jeg ringede straks til Magni, som kom med bilen og kørte Birgir på hospitalet hvor han er nu. (kl 21.30 søndag) (Herdis var i byen og kørte selvfølgelig hen til hospitalet da vi ringede og fortale hende hvad der er sket).

Dagen startede ellers godt med at vi skulle hente en hoppe i fjeldet som er blevet solgt til Danmark. Vi red mig på Baron og Birgir pa Blakkur. Først troede vi at de stod oppe ved det led som er tætteste ved gården, men da vi kom derop var det ikke den hoppe så vi var nødt til at ride længere ind i fjeldet dvs. 1 time på hesteryg. Der fandt vi hende i en stor flok så vi nærmede os stille roligt og vi havde en pose brød med til at lokke hende hen til os og planen virkede fint og vi fik hurtigt fat i hende. Dejligt. Så skiftede vi heste så Birgir red Baron med hoppen som håndhest og jeg red Blakkur efter til at drive på hoppen hvis hun ikke ville ga frem. Blakkur er en rigtig lækker hest med masser af vilje. Hehe. Sjovt at prøve de rigtige gode heste ( han er en af de 10 hurtigste pasheste på Island). Det gik fint hele vejen hjem og da vi så kom ind til frokost lavede Herdis og Birgir total lækker mad til os. ( Skinke, brune kartofler, lækker sovs og frugtsalat. MUMS) Som en afskedsmiddag for mig.

Efter en lang middagspause vi gik ud og red nogle flere heste. Jeg red først min Örn og Birgir red Tristan. Så red jeg et par ungheste inde i ridehuset som skal lære og styre og bruge biddet. Hvilket kan være meget sjovt når man nogle gange ikke er enige om hvilken vej der skal tages, nogen gange endte vi i væggen. (men der skete ikke noget) Tror jeg at jeg har redet på den største islænder nogensinde! Han er 1,50 i stang! Han er efter Tristan og er større end sin far som er 1,48 i stang. Utroligt! Han har en kæmpe trav man flyver nærmest rundt i sadlen nar man rider ham og en utrolig lækker tølt med kæmpe løft (og han er ikke samlet endnu så det bliver spændende og se hvad han kan blive til). Han er ved at lære biddet at kende.

Ellers har jeg solgt en hoppe til Danmark + en bedækning med Tristan, så Birgir er glad for mig lige for tiden – Dejligt!

Det var det for denne gang. Jeg skriver mere nar jeg er blevet installeret på skolen.

Nu er jeg begyndt på Holar. Det er rigtig fedt!

Jeg bor en lille lejlighed sammen med tre andre piger. To fra Tyskland og en fra Schweiz. Nogle rigtig søde piger. Sammen har vi køkken og bad og vaskemaskine og fri internet med i huslejen. Det er bare rigtig fedt.

Jeg ankom til skolen om tirsdagen sammen med en pige der hedder Svana, som ikke bor så langt fra Birgir og vi kørte sammen til Holar og vi havde en rigtig god snak og er blevet gode veninder. Dejligt. Hun kørte mig til Holar fordi Birgir var på noget smertestillende medicin så han måtte ikke kører og Herdis skulle til nogle undersøgelser på sygehuset.

Da skolen begyndte om fredagen startede vi med at have sådan nogle lege så vi (klassen) blev rystet godt sammen. Det var meget hyggeligt og så havde vi Porarinn Eymundsson som har mig i Reidmenska. Her snakkede vi om hvad er reidmenska og lidt om hvordan tingene foregår her på Holar. Derefter tog vi ned i ridehallen hvor ridelærerne viste nogle af skolehestene frem og fortalte kort om hvad de hed og hvor længe de har været skoleheste osv. Det var sjovt og der er tydelig stor forskel på dem, nogen er meget rolige og smidige og ikke løfter så meget imens andre løfter kæmpe stort. Glæder mig til vi på mandag skal have ride undervisning.

Ellers har vi haft noget om hesten opførsel. Hvad for nogle signaler de udsender og hvordan man tolker dem. Så har vi allerede fået af vide at der kommer prøve i oktober og fem prøver i træk til jul. Så det bliver hårdt. Kan godt mærke at jeg er træt efter en dag fra 8 til 3 hvor alt er på islandsk og nyt. Det er mere trættende end at arbejde!

I dag har vi haft Artemisia Bertus også kaldet Missa. Hun fortalte lidt om ridebanen og den måde den er opbygget på (altså med bogstaverne) og så talte vi om nogle øvelser vi skal kunne til på mandag som at ride tilbage i bue, 8 taller bestemte steder, slangegang osv. Så viste hun os longering og fortalte hvordan man skulle gøre det korrekt. Så havde vi staldgang bagefter, dvs. hun viste os hvorledes man skal børste hesten korrekt og så talte vi om sadler og det rigtig punkt så man sidder korrekt i sadlen. Man skal sidde midt i sadlen så den ikke trykker hesten i ryggen, men på samme tid skal den heller ikke glide frem. Ellers er vi blevet delt ind i forskellige hold som skal fodre om morgenen og om aftenen.

Så sluttede vi dagen af med at lære om hesten opførelse. Lære om hvordan hesten er i flok og hvis den bare er en. Og hvordan hesten er i naturen og i menneskenes hænder. Det er meget spændende.

Så nu bliver det godt med en weekend. Der er meget som skal læses og huskes til i næste uge, hvor vi skal ride og begynde at lære af sko heste og samt alt det andet som kommer! Det er alt sammen meget spændende.

Men det var det for nu..

2. semester på Holar 2009. Breve fra Camilla

Så er jeg begyndt igen på Holar og det er dejligt. Det var også rigtig dejligt at se og tale med de andre og høre hvad de har brugt deres ferie på.

Den første dag har vi først hørt på rektor som gennemgik vores skema og fortalte kort om hvordan og hvorledes med prøver og eksamener. Den sidste dag hvor vi får vores bevis er maj den 22. Ellers fortalte ridelærerne kort om hvad vi skulle begynde med og hvordan træningsprogrammet er for de næste 5 måneder. Vi starter med at hestene skal ud og løbe hver mandag en ca. 10 km tur og om fredagen skal der være noget ”sjov”. Ved ikke helt hvad det er for noget, men det bliver jo spændende at finde ud af. Vi startede i dag med først Isolfur og Steini viste os hvordan man arbejder fra jorden (som vi har lært på skolehestene) så det var planen for i dag at vi skulle arbejde fra jorden, med at flytte bagparten ud og kysse stigbøjlen og sende hesten omkring sig. Det gjorde vi så i alle ridehusene, så de heste der enten lige er kommet eller som er lidt usikre kan få set det hele. Det var stort set det vi gjorde i dag. Lidt skuffende synes jeg men det er nok fordi Ørn er god i dette og ingen problemer havde, men der var nogle som ikke havde trænet det så meget som andre og Holar går jo også meget op i at have det grundlæggende på plads før vi begynder på næste træningstrin.

Nå, så er man på den igen, med lektier og mange ridetimer. Jeg har ca. 2 gange om ugen undervisning med Mette Manseth på skolens heste og ellers er vi hver dag med vores egne heste. Det er smadder sjovt at komme igang med sin egen hest, selvom det var hårdt i starten da Isolfur og Steini skulle vurderes vores heste, dvs. vi skulle vise dem frem, gangarter og evt. Øvelser, som de kan (versade osv). Bagefter prøvede Isolfur vores heste og så på samme tid blev vi optaget på video. Næste dag sad vi så i vores grupper og så hinanden og Isolfur kom med hvad vi skulle træne for hver især for at forbedre vores heste. På samme tid fik vi det som han havde vurderet vores heste til fra 1-5. hvor 5 er det bedste som skolen vil have. Jeg havde mange 2-3 taller og et enkelt 1. Så det var oki, men jeg havde nu troet han kunne mere og ville have fået en bedre bedømmelse.

Ellers er vi begyndt at få flere fag i skolen. Nu er vi begyndte at have undervisning om hvordan vi bliver gode undervisere, hvilket både er praktisk og bogligt. I de praktiske timer skal vi så undervise hinanden på skolens heste. Det skal nok blive smadder sjovt. Så har vi om sygdomme hos hesten og om førstehjælp, hvilket også er bogligt og praktisk. Vi har også stadigvæk foderlære og nu her i begyndelsen, vejede vi vores heste og talte med “foderkonen” om hvad og hvor meget vi skulle fodre vores heste. Ørn vejede 357 kg og han får 6,5 kg hø om dagen og han er i den “normale” fodertilstand. Ellers så har vi haft en dag hvor vi skulle måle og veje skolens ungheste og klippe hovene. Det var rigtig sjovt og det var rektor Vikingur som lærte os at måle de rigtige steder.

Jeg har fået arbejde hos en af mine klassekammarater Daniel Ingi Smárason, som har 8 heste i træning og det var lidt for meget for ham, så han spurgte om jeg ville hjælpe ham, med løn og så vil han finde mig en bil, fordi han har opstaldet hestene et andet sted end Holar. Han har rigtig mange gode heste i træning, to ungheste, 1 pashest som han vandt 100m pas til Landsmot og så 5 andre som er rigtig godt kåret. To af dem er med 8.60 og en med 8.40 og de sidste omkring 8.30. Så det bliver rigtig spændende!

Min anden hest Skjoni kommer til Holar engang i næste uge. Så nu kommer der rigtig gang i den.

Men det var alt for nu !

Mille uge 8/09

Så skriver jeg lidt igen, når nu jeg har tid til det.

Nu er Skjoni endelig kommet og han er rigtig flot og ikke fed, faktisk lidt for tynd. Men det kommer hurtigt tilbage igen. Jeg har startet med at arbejde med ham i snuramull for at få han til at vige og for at se, hvor meget han kunne huske fra sidste år. Men det er gået rigtig fint. Han er nu meget afhængig af de andre heste og er ikke glad for bare at være alene. Men det er jo klart med nye omgivelser osv. I går red jeg så på ham for første gang og det gik bare fint. Jeg fik en af mine klassekammerater til at holde i ham første gang, bare for at være sikker på at han er rolig. Og det er han! I dag får han fri og så skal han klippes fordi han har meget pels og er nu kommet ind i en 15 grader varm stald.

Der er begyndt at komme flere opgaver i de forskellige fag og vi bruger meget tid på et nyt fag som på islandsk hedder “Reidkennslu”. Her lærer vi hvordan man underviser andre, både bogligt og praktisk. Praktisk øver vi os på hinanden, men senere skal vi undervise omkring 11 børn. Så det bliver spændende. Næste uge har vi prøve hos Mette, det er på skolehestene og uden stigbøjler, hvor man skal ride et dressurprogram. Det bliver spændende og på samme tid stressende! Om 2 uger har vi prøve med vores egne heste, i en såkaldt “Smalaprof”, på dansk en behændighedsprøve. F.eks. at åbne et led, spille fodbold (hestene), springe over tønder i galop, hesten skal op stå på en kasse, der er 100 x 40cm. ride hen over plastic og meget mere. Det bliver rigtig spændende!

Det går heldigvis fint med Ørn for tiden. Sidste fredag prøvede Isólfur ham og sagde at han havde rykket sig meget fra første gang han prøvede ham. I morgen skal vi til at lære om at “kåre” heste og kunne vurdere kropsbygning og gangarter. Det bliver sjovt! Så her sker der mere eller mindre altid noget. Jeg har måttet stoppe mit arbejde hos Daniel, fordi jeg har ikke tid til at hjælpe ham, nu hvor Skjoni er kommet og jeg har fået arbejde for Isólfur, med at lave udstrækningsøvelser, en slags kiropraktik, som en kendt dyrlæge og kiropraktor lærte mig. Så det skal jeg gøre 3 gange om ugen og på 3 heste, to meget gode hingste og en hoppe han har i træning. Det er jo fint og så kan jeg på samme tid bruge det på Ørn og Skjoni.

Men jeg tror det var alt for denne gang.

Marts nyheder fra Mille

Nu har jeg overstaet to prøver mere. Den første var rideprøve med skolehestene, hvor vi skulle ride et dressurprogram uden stigbøjler. Det var et meget svært program med f.eks. versade i tölt, traversade op af midterlinjen, kunne ride pa volte i tölt og sa med 2-3 overgange op i galop og meget mere. Det var en rigtig svær prøve og gennemsnittet i klassen lå på 7,0 og jeg fik karakteren 7,94. Hvilket jeg er meget glad for. Jeg ved der er ca. 4 eller 5 som har gjort det bedre end mig. Sa er meget tilfreds.

Fredag var vi til prøve med vores egne heste, i en prøve som hedder pa islandsk “Smalaprof”. Her skulle man f.eks. drible med en stor bold, åbne et led (og her matte man ikke slippe leddet.), ride op pa en 60 cm høj og 60 cm bred kasse, springe over tønder, ride i galop fra en ring til en anden og stoppe i ringen og meget mere. Her fik jeg karakteren 9,2 og det höjeste er 10 i alle pröver. Sa jeg er meget tilfreds med ham Örn. Det gar rigtig godt med ham.

I denne uge skal vi til at undervise en masse børn som kommer og skal lære om heste, med hvordan man sadler op, børster, rider nogle øvelser som vi har lært. Her har vi så ogsa skulle lave skema og planlægge alt med dem. Det er fra mandag til torsdag fra 9 om morgen til 5 om eftermiddagen. Sa glæder mig lidt til at være færdig med det!

Det gar fint med Skjoni, efter jeg fandt ud af at han var med to ulvetænder, som er blevet taget ud. Nu er han meget bedre i biddet og begynder lærer hurtigt. Det er rigtig dejligt.

Det var vist alt for denne gang. Skal tilbage til mine opgaver…

April nyheder fra Mille

Nå nu er det efterhånden lang tid siden jeg har skrevet, men det har været fordi jeg har haft så meget at se til. Vi har haft mange opgaver og 2 prøver. Den første prøve var i “hestens helbred” som jeg stadig venter svar på. Den anden var i “undervisning/lærer at undervise” i praktik og det gik oki. Jeg fik 7,5 og gennemsnittet i klassen lå på 7,2. Så det er godt. Vi har fået nogle nye fag; Hagfrædi/økonomi, hesthus og umhverfi/stalde og omgivelser og sidst kynbotadomur/kåring. Det er 3 meget spændende fag, men økonomi er svært, må jeg nok indrømme (mest pga. de islandske udtryk). Hesthus og umhverfi er sjovt og der er meget som jeg ikke viste som f.eks. luft, bredde af bokse, vinduer, lys, konstruktion osv. vi skal i maj lave en opgave, hvor vi skal skrive opgave om vores “drømme stald”. Det glæder jeg mig meget til. I kynbotadomur lærer vi hvordan man kårer heste, både bygning og for gangarter. Det er rigtig sjovt og efter man har lært om det ser man altid sådan på alle heste. (hehe). Men det er rigtig spændende fag!

Ellers går det fint med Ørn. Han bliver bedre og bedre og nu er vi begyndt at få mere kraft i hans gangarter, men i tølten arbejder vi stadig i arbejdsform. Men det går helt sikkert bedre med hans hovedholdning. Det kommer alt sammen! På fredag skal vi have en fremvisning med vores heste hvor vi laver et kvadrille program og skal selvfølge klædes ud også. Det skal nok blive sjovt og der er åbent hus. Så tror der kommer mange! uhhh

Så går det også fint med Skjoni. Han har fået nogle flere muskler og jeg er begyndt at ride ham ud, alene. Det går fint, han er nu, med godt sind. Nu er jeg begyndt at gangsætte ham og arbejder meget med tølten. Men det er svært for ham, så det kommer nok til at tage lidt tid. Men sådan er det jo. Jeg gør meget ud af at lave træningen forskellig så han ikke bliver ked af det. Nogle dage rider jeg ham inde i ridehus, så rider jeg ham ud, arbejder med ham i indspænding eller lader ham løbe tur i en lukket gang som er 1.6 km pr. omgang. Her løber han så 3-4 omgange. Så der er begyndt at komme gode muskler.

Jeg har også fået weekend arbejde hos Mette Manseth, hvor jeg tager hjem til hende og muger, sætter hingste ind og ud (hun er med 16 lige i øjeblikket) og longerer, og rider. Så det er dejligt at prøve at arbejde hos en så dygtig rytter!

Men ellers tror jeg ikke lige der er sket så meget mere. Jeg må hellere vende tilbage til timen.

Nu er jeg begyndt og være stresset. Der er kun knap 3 uger til skolen er færdig! Jeg har lige fået min karakter fra et afsluttet fag og jeg bestod. Jeg fik 7,5 i den praktiske prøve (gennemsnittet var 7,7), 7,2 i den boglige prøve (gennemsnittet var 7,0) og for den uge hvor vi var at undervise børn fra Saudarkrokur fik jeg 9,0 (gennemsnittet var 8,4) og min samlede karakter er på 8,0. Som jeg er meget tilfreds med. Så det er dejligt at have det “overstået”.

Nu er der kun den praktiske rideprøve på Ørn, 3 opgaver, boglig prøve i reidmennsku 3, kåringsprøve og så 3 boglige prøver tilbage. Puha.. Jeg er begyndt at være spændt og nervøs til rideprøven, hvor vi skal vise alle gangarter, arbejdstølt, tølt, hurtig tølt, trav, galop og nogle forskellige smidighedsøvelser. Jeg tror at Toni og Inga Maja kommer og kigger til prøven, som er åben for alle. (Toni og Inga Maja er dem som jeg købte Ørn af). Det er en meget svær prøve og vi har kun 10 minutter til at vise alle opgavedele. Meget spændende!

Det går også godt med Skjoni. Der er kommet tølt i ham nu, efter jeg fik ham skoet med 6mm sko på forbenene og 8 på bagbenene. Nu tølter han bare rent. Dejligt. Så går det også bedre med at lære ham nogle de samme øvelser som Ørn og som gør ham mere smidig og bedre i biddet. Så rider jeg ham ud og longere ham i dobbelt longe og træner ham med at springe, til at få mere bredde i træningen.

Jeg kan ikke huske om jeg har skrevet det sidste gang, men jeg har også arbejdet for Mette Manseth (ridelærer på Holar). Jeg arbejder hjemme hos hende med at sætte heste ind og ud og muge. Så rider jeg også nogle gange og varmer hestene op og skridter dem af for hende. Så har jeg redet et par gode konkurrence heste som skal tilbage i form efter de har været fri. En “gammel” 4 gangsmester og en anden meget god konkurrence hest som hun har brugt i “Mesterdeltina” En stor konkurrence her på Island. Så jeg har prøvet nogle gode heste. Ellers sætter jeg hestene som hun er med her på Holar ud i weekenderne og muge under dem.

Jeg har fået arbejde hos Birgir som jeg har arbejdet hos sidste sommer. Så der skal jeg hen når skolen er færdig og mor og Erling har været på besøg. Det bliver nu rigtig dejligt at få mor herop og se det hele, hestene og Holar og bare Island. Håber vi kan nå hjem og besøge Birgir og Toni og Inga Maja. Og se nogle varmekilder og alt som nu høre med når man for første gang er kommet til Island.

Men jeg skriver mere til jer når de sidste prøver er overstået og Mor og Erling har været her.

Sommer på Litli-Garði

Nu er jeg kommet til Litla Gardi, hvor jeg snart har været en måned. Så er det vist blevet tid til at skrive igen. Nu har jeg officielt bestået fra Holar. Det er rigtig dejligt at være færdig med 1. år og at det gik så godt som det gjorde! Selvom det var lidt trist at sige farvel til sine klassekammerater, men de fleste kommer igen på 2 år. Har fået bekræftelse på 2. år samt lejlighed på Holar, hvor jeg deler med Hardla.

Det bliver dejligt at have fri og slappe lidt af. Det bliver nok ikke til så meget fordi jeg er nu hos Birgir og arbejder. Her har jeg været ca. en måned. Der er mange ungheste som skal tilrides og så har vi også mange som er tilredet let, men skal gangsættes. Her er lidt af det hele. Jeg arbejder mest med unghestene og så Skjoni og Ørn. Men Ørn har desværre skåret sig i munden, og jeg måtte få dyrlæge til ham som syede ham sammen og han skal mindst have 1 måned fri og så kan jeg begynde på ham igen og se hvordan han reager på biddet. Men jeg håber på det bedste. Nu er det godt at jeg har Skjoni så jeg kan fokusere mere på ham. Det går fint med ham. Hans tølt udvikler sig og han har fået mere vilje. Det som han mangler, er løftet, men som Birgir siger, så skal det jo nok komme. Ellers går det fint. Jeg har lange arbejdsdage, fra 7.00 til 19.00. Så jeg er meget træt om aftenen.

Her i juli måned skal jeg ride gode heste op som har været ude i fjeldet (som er mega fede). Det er 4 gode konkurrence heste som ikke har været taget hjem fordi Birgir har ikke haft tid til at tage dem ind før nu. Her på Litla Gardi er vi nu Birgir, Nanna, Magnus og jeg som træner hestene. Vi har ca. 30 heste i træning nu. Så der er nok at se til. Magnus har arbejdet her siden december og han har trænet heste og hjulpet med at bygge nyt køkken osv. Han er en rigtig handymand, hvis man kan sige det sådan. Jeg regner med at jeg kommer hjem til Danmark fra begyndelsen af August til sidst i August.

Det er nu muligt at gå ind og kigge på Litla Gardi’s hjemmeside, hvor der er information om Birgir, Herdis, Nanna og omkring hestene og Argerdi. Hjemmesiden er både på dansk og engelsk og linket er: www.123.is/litli-gardur

Det var vist det for denne gang..

2. år på Hólar – ungheste

Ja, nu har jeg lidt tid til at skrive hjem og fortælle hvordan det går. Det er fantastisk at være tilbage igen og se alle de andre og komme i gang med unghestene. Nu har jeg snart været her 1 ½ måned og er rigtig glad for det og lærer en masse. Jeg har fået to ungheste, to hopper og den ene hedder Priðji frá Kálfstöðum som er efter Gammur frá Auðholtsstöðum. Den anden hoppe hedder Framtið frá Leysingasstöðum II og er efter Orri frá Pufu. Min lærer har meget store forventninger til denne hoppe og regner med at hun skal med til næste Landsmott (Ikke noget pres! ;o)

Det har gået rigtig godt med dem begge, men Priðji var meget voldsomt først. Vi startede med at longere dem løst i en 16 mtr. rundel med 1,80m højt hegn og her prøvede hun at hoppe over hvilket gjorde hun fik mange sår i hovedet. Hun gjorde dette fordi hun ville hen til de andre heste og tænkte kun på dem og slet ikke på mig. Det har taget med ca. 4 uger at få hende til at tænke siger min lærer Ísólfur. Vi startede med at have dem begge i snuramull og reb og så begynde at lære dem forskellige øvelser som f.eks. kysse stigbøjlen, bakke, vige bagparten og forparten til side osv. Så efter 2 uger sætter vi for første gang en gjord på dem (longeringsgjord) med sådan en som går ned om halen. Dagen efter satte vi så saddel på for første gang også med halerem. Hér lod vi dem løbe inde i rundellen et par omgang alt efter hvor følsomme hestene var. Så ugen efter begyndte vi at forberede unghestene til at vi skulle op og sidde på dem, og var vi at hoppe rundt om dem og sætte foden i stigbøjlen osv. Så sidst på ugen hoppede vi op, selvfølgelig fra begge sider! Og min lærer Ísólfur holdte i dem og begyndte så at fá dem til at vige bagparten til siden og når det gik godt sendte han dem ud på hovslaget. (inde i runddellen) Dagen efter gjorde vi det samme bortset fra nu holdt han kun i begyndelsen og tog han rebet af og vi skulle selv styre eller bare følge hesten. Ind imellem var vi at træne fra jorden og få de andre øvelser bedre og bedre. Efter 4 uger begyndte vi at bruge en speciel grime som på islandsk hedder Tamningamull som er næsten det samme som en tysk næserem bare med to ringe på næseryggen. Denne ”grime” er god til at hjælpe unghestene med at forstå biddet og tøjlerne. Efter 4 uger er vi begyndt at ride dem ud. Vi startede med først at lade dem løbe en lang tur sammen og bagefter red vi så først inde i ridehuset og bagefter ud, hvor vores lærer var på en ældre hest. Det er gået rigtig godt med begge mine ungheste. Der har været et par stykker som har bukket helt vildt!

Så er vores træningsheste også kommet. Eller de kom efter 2 uger. Her har jeg fået en vallak som hedder Ægir frá Akureyri som er efter Andvari frá Ey. og en hoppe som hedder Fønn der er efter Eyjolfurs første rigtige konkurrence hest. Ægir er en vallak med 4 gangarter, som er meget stiv i biddet og prøver mere eller mindre at tage tøjlerne ud af mine hænder. Han er med hovedet oppe i luften og bruger ikke sin ryg optimalt. Men han har nogle fine gangarter. Fønn er på den anden side 4,5-5 gænger. Hun er tilredet for ca. 3-4 måneder siden, har heldigvis fundet tølten, som nogle gange godt kan være lidt pas bundet! Men det som hun mangler, er mere balance i hendes gangarter også flere muskler. Men det er alt sammen meget spændende og arbejde med!

Ja så er Skjoni og Ørn også kommet til Holar. Så nu har jeg rigeligt at se til.

Bliv medlem af Islænderklubben Eldur – tilmeld dig nu

…og få adgang til BILLIG TRAILERLEJE og GRATIS udlån af bid, udstyr, bøger, videoer og DVD